Horké hlavy, aneb zkrat mezi ušima 2 …

Pokračování malé úvahy o kauze WikiLeaks a hlavně o pobouřených davech.

Když USA anebo spíše někdo jiný možná zajímavější, přešli do protiútoku proti WikiLeaks, stala se ještě další zajímavá věc. WikiLeaks začli opouštět obchodní partneři Paypal, Visa, Mastercard a také jedna švýcarská banka. Nutno podotknout což jak se zdá nebere nikdo na vědomí, že tak víše zmíněné společnosti učinili podle platných obchodních podmínek, za jakých poskytují své služby. Vesměs všechny mají v obchodních podmínkách uvedené, že jejich služeb nesmí být použito k nezákonným praktikám, trestné činnosti, nebo takovouto činnost podporovat. V opačném případě smluvní vztah okamžitě pozbývá platnosti (jinými slovy je bleskurychle ukončen).
No a právě toto jednání dnes již bývalých partnerů server WikiLeaks, rozhněvalo skupinu horkých hlav a rozhodli se mstít za svého „hrdinu“. Uspořádali pomocí blogů a různých sociálních sítí „hackerské“ útoky, formo DDoS – Distributed Denial of Service. V podstatě je to zahlcení serveru v lepším případě je blokovaná komunikace v horším se zhroutí systém serveru.  Takže horké hlavy vedou svojí „svatou válku“ proti zlu celého světa, vždyť poškodili jejich zlatíčko a je přeci jedno, že právě to zlatíčko porušilo pravidla. Mají plné klávesnice svobody slova a práva na informace, ale pouze jejich svobody slova. Diskuze neexistuje, jiné názory a práva jsou zcestná a nepotřebná. Všude spousta demokracie, ale metody používají teroristické a despotické.
Teď si dovolím otázku, co asi bude dál? Jak to skončí? Momentálně se hovoří o kyberválce, která probíhá na internetovém bojišti. ještě než se pokusím odhadnout co bude následovat, bych velice rád aby se síť vrátila do „normálu“. Je třeba si položit ještě jednu otázku, kdo jsou ty rychle se formující kyberteroristi? Podle několika diskuzí, které jsem pročítal to vypadá vetšinou, až na několik výjímek, že se jedná o děcka. Pojem děcko je velice relativní, někdo dospěje velice brzo klidně v 16ti letech je nucen se o sebe postarat, zkrátka pozná význam slova zodpovědnost a někdo nedospěje ani v 60ti pokud se o něj stále starají.
Zkusme hypotetický příklad, mladý kyberterorista (z české republiky) podnikne útok dejme tomu na Paypal a rozmnoží obsah WikiLeaks s tím, že jej dále zveřejní. Bude lokalizován a tedy dopaden, i když proti němu nebude vzneseno žádné obvinění nemá nijak vyhráno. Předpokládejme vedení útoku z domácího počítače, který je v domácí síti s dalším počítačem využívaným třeba k ekonomické činnosti. A z toho druhého počítače je spravován účet na Paypalu? Divil by se někdo okamžitému zrušení tohoto účtu? Já tedy ne. No a ještě zajímavější situace, „domácí živitel“ nemá nejmenší tušení co se u nich v domácí síti odehrálo. Objedná letenky do USA a vydá se na cestu, jaké je asi překvapení, když ho nic netuše hned po příletu zatkne FBI? A zase, divil by se někdo? Já ne.
To z čeho mám obavy je možnost omezení internetu ne teoretická, ale reálná. Každý takový případ v historii vedl k nějakým omezením, aby se situace nemohla opakovat. Takže milé horké hlavy, skočte si do kriokomory ať vychladnete a rozpojte spoj mezi ušima.
-=Jenik=-
Příspěvek byl publikován v rubrice Filosofické, ze života. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.